Како вежбањето во различни периоди од денот има различни ефекти врз здравјето на срцето

Резултатите објавени во European Journal of Preventive Cardiology покажаа дека вежбањето е поврзано со најмал ризик од срцеви заболувања и мозочен удар.

Во студијата имало вкупно 86.000 учесници, а мнозинството биле жени (58 отсто). Едната група испитаници вежбала наутро помеѓу 8 и 11 часот, додека другата била активна попладне.

Кај луѓето кои вежбале попладне, забележан е 11 до 16 отсто поголем ризик од развој на коронарна срцева болест. Кај жените кои вежбале наутро, ризикот од заболување бил намален за 22 до 24 отсто. Исто така, ризикот од мозочен удар кај жените е намален за 35 отсто, а кај мажите за 17 отсто.

Еден од авторите на студијата, Гали Албалак од Медицинскиот универзитетски центар на Холандија, рече дека вежбањето е најважната утринска активност и дека резултатите се особено добри кај жените.

Испитаниците биле на возраст од 42 до 78 години, а просекот е 62 години.

Кога истражувачите ги погледнале анализите на податоците за жените и мажите, откриле дека жените имаат значително поголема корист од утринското вежбање. Сам по себе, користа од утринското вежбање за мажите не беше статистички значајна.

Албалак рече дека се потребни повеќе истражувања пред да можеме да дадеме какви било препораки за мажи или жени. Сепак, тој го гледа ова истражување како прв чекор во вистинската насока.

Нивната физичка активност била следена секој ден од февруари 2013 до 2015 година со помош на монитори за зглобови. Научниците потоа ги следеле шест до осум години, до нивниот прв прием во болница или смрт поврзана со срцеви заболувања или мозочен удар.

Во овој период, скоро 3.000 испитаници развиле коронарна артериска болест, а речиси 800 од нив доживеале мозочен удар. Кај испитаниците кои биле физички активни помеѓу 8 и 11 часот наутро, забележан е најмал ризик од двете состојби, покажа студијата.Извор

Најново

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
КОЛУМНИ

Ловќен и Будуќност остануваат доминантни во Црна Гора

По освоениот национален шампионат, ракометарите на Ловќен го...

ИЗБЕРЕТЕ ГО ИДЕАЛНИОТ ТИМ НА СЕЗОНАТА 2023/2024 – ЖЕНИ (АНКЕТА)

Втора сезона по ред редакцијата на 24Ракомет, единствениот...