Македонскиот амбасадор во Албанија утре на средба ќе му поднесе извештај на министерот за надворешни работи Тимчо Муцунски за контроверзниот попис што македонската заедница го отфрли како демографски инженеринг преку надворешно влијание

Македонскиот амбасадор во Албанија утре на средба ќе му поднесе извештај на министерот за надворешни работи Тимчо Муцунски за контроверзниот попис што македонската заедница го отфрли како демографски инженеринг преку надворешно влијание

Македонскиот амбасадор во Албанија ќе го информира министерот за надворешни работи Тимчо Муцунски за спорниот попис, кој македонското малцинство не го призна. Постојат сериозни индиции за бугарско влијание и незадоволството меѓу другите етнички групи.

Спорниот попис во Албанија

Македонскиот амбасадор во Албанија утре на клучна средба ќе му поднесе извештај на министерот за надворешни работи Тимчо Муцунски за контроверзниот попис што македонската заедница го отфрли. Овој попис, за кој се верува дека е под влијание на Бугарија, предизвика значително незадоволство кај Македонците и другите малцинства во Албанија, што поттикна повици за преоценување.

Техничка грешка: Албанската агенција за статистика ја коригираше етничката категоризација на пописот и „Северномакедонците“ станаа „Македонци“ – дипломатски притисок од МНР и средба на министерот Муцунски со колегата од Албанија

Контроверзност околу пописот

Амбасадорот Данчо Марковски е повикан на консултации за да се разговара за настаните пред пописот, дејствијата на македонските институции и насоките од Министерството за надворешни работи. Целта е да се утврдат следните чекори за решавање на резултатите од пописот.

Остра реакција: Осуда за резултатите од пописот во Албанија од страна на партијата за слобода за Мала Преспа – повици за нов попис и меѓународен надзор поради агитација, принуда и надворешно мешање

Реакција на Македонската заедница

Васил Стерјовски, претседател на Македонска алијанса за европска интеграција во Албанија, изрази длабоко разочарување од албанските власти. Тој ги објави плановите за ескалација на загриженоста и кај албанските и кај меѓународните тела, нагласувајќи дека пописот бил под големо влијание на бугарските интереси.

„Сите малцинства во Албанија се незадоволни, освен Бугарија“, изјави Стерјовски, критикувајќи ја наводната бугарска контрола врз пописот.

Незадоволството на грчкото малцинство

Слично на тоа, грчкото малцинство, претставено од Здружението на етнички Грци во Албанија, „Омонија“, ги отфрли резултатите од пописот како нереални. Тие го осудија прикажувањето на демографијата на православната заедница, тврдејќи дека бројките не ја одразуваат историската реалност.

Задоволство на Бугарија

Спротивно на тоа, Бугарија изрази задоволство од пописот. Бугарскиот амбасадор го пофали процесот, истакнувајќи дека им овозможува на поединците од бугарско потекло слободно да ја изразат својата етничка припадност.

Анализа и следните чекори

Според албанскиот институт за статистика, пописот броел 2.281 Македонци и над 7.000 Бугари. Ова признание на бугарските државјани во Албанија предизвика значителни контроверзии, истакнувајќи ја сложената етничка динамика во регионот. Како што продолжуваат реакциите, македонската влада и другите засегнати страни подготвуваат координирани одговори за решавање на овие спорни резултати.

Извор

Најново

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
КОЛУМНИ