Остава трајни последици на кожата: Вака изгледа убод од медуза (ФОТО)

Остава трајни последици на кожата: Вака изгледа убод од медуза (ФОТО)

Момче од Србија  го искаса медуза на плажата во Херцег Нови . Спасувачите не му помогнале на момчето со големи изгореници на грбот бидејќи немале средства за лекување на изгореници во комплетот за прва помош.

Затоа родителите на момчето веднаш отишле сами да земат лек против изгореници за да се избегнат трајни ефекти од отровот на медузата.

Леакарите  предупредуваат дека изгорениците што ги оставаат медузите може да остави трајни последици на човечката кожа. Овие изгореници обично предизвикуваат непосредна болка и црвени, иритирани траги на кожата.

Понекогаш овие ситуации можат да предизвикаат голем здравствен проблем, а во ретки случаи медузата може да биде и опасна по живот.

Повеќето убоди од медуза може да се лекуваат со домашни третмани, додека тешките реакции бараат итна медицинска помош. Во секој случај, на оние кои ги убоди медуза и не се сигурни колку е сериозна изгореницата, им се советува да побараат помош од лекар или фармацевт.

Еве ги симптомите кои укажуваат на убод од медуза:

Пукање, горење и чешање на кожата.

Црвени, кафени или виолетови ленти на кожата – „отпечаток“ на контактот на медузата со кожата. Оток.

Гадење, болки во стомакот, повраќање. Главоболка. Мускулни болки и грчеви. Слабост, поспаност, конфузија. Тешкотии со дишењето. Срцеви проблеми.

Извор

Најново

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
КОЛУМНИ