ОВДЕ РАБОТАТ ПОВЕЌЕ ОД 360 ИЛЈАДИ БАЛКАНЦИ, А НАЈВИСОКАТА ПЛАТА ОДИ ДО 10.000 ЕВРА! Еве ги најплатените работни места и кој најдобро поминува

Австрија е ветената земја за многу луѓе од Балканот. Позната е по високиот стандард, стабилната економија и квалитетните работни услови и затоа привлекува голем број работници од целиот свет. Се проценува дека во Австрија живеат и работат повеќе од 360.000 луѓе од поранешна Југославија.

Најголем број од нив во Австрија се занимаваат со занаетчиство, медицина, угостителство, но има и такви кои работат во ИТ индустријата. Доколку се прашувавте колкави се платите во оваа популарна земја, во продолжение прочитајте како се движат бруто платите на најбараните професии.

Плати на медицински работници во Австрија

Австрија има еден од најдобрите здравствени системи во Европа, што се одразува на нивото на платите и општите услови за работа во овој сектор. Платите на медицинските работници во Австрија се на завидно ниво и се неколкукратно повисоки отколку во балканските земји.

Најниска плата во оваа област имаат возачите на Брзата помош која е околу 2.400 евра. Веднаш ги следат масери, кои се платени по 2.600 евра, а 2.900 одат кај нутриционистите. Радиолозите месецот го завршуваат со 3.200 евра, фармацевтите со 3.800, а стоматолозите се платени 4.500 евра. Најплатени се анестезиолозите, чии месечни примања се 5.200 евра.

Платите на занаетчиите во Австрија

Привлечни се платите на занаетчиите во Австрија, особено за работниците од Балканот. Занаетчиите како градежни работници, водоинсталатери, електричари и слични професии можат да очекуваат заработка од околу 2.000 до 3.000 евра месечно, во зависност од искуството, специјализацијата и видот на работата.

Според тоа, најмала заработувачка имаат чистачите, односно 1.800 евра, потоа трактористите – 2.400 евра, пекарите – 2.700, молерите – 2.800, столарите – 2.900, ѕидарите – 3.000, додека месарниците се платени за 100 евра повеќе. Следни на листата се водоинсталатери со 3.200 евра, по нив возачи на автобуси – 3.500, кранови – 3.800 и електроинженери до крајот на месецот со 4.800 евра.

Плати во Австрија за угостители

Платата за работниците во угостителството, како што се келнерите, готвачите и хотелскиот персонал, варира во зависност од локацијата, видот на угостителството и искуството на работникот. Почетните плати се движат од околу 1.500 до 2.500 евра месечно, додека поискусните работници и оние на повисоки позиции може да очекуваат повисоки плати.

Во оваа област најмалку заработуваат рецепционерите, односно 2.000 евра, веднаш по нив се помошниците-готвачи со 2.100 евра, потоа работниците во брза храна со 2.200, келнерите – 2.300, баристите – 2.400, хостесите го завршуваат месецот со 2.700 евра, додека готвачите имаат 2. евра.месечна заработка. Врвните готвачи се најплатени, а платата им оди и до 6.000 евра.

Извор

Најново

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
КОЛУМНИ

МВП НА 8. КОЛО ОД ПЛЕЈ-ОФ/АУТ ВО СУПЕР ЛИГАТА – КОСУКЕ ЈАСУХИРА (ВАРДАР)

Ракометарот на Вардар, Косуке Јасухира, го доби признанието...

Чаневски одличен, Макаби Ришон од второ место во полуфиналето на плеј-оф

Израелскиот шампион Макаби Ришон Ле Зион, каде што...