Прошетка по улица „Илинденска“, прошетка низ музеј

Прошетка по улица „Илинденска“, прошетка низ музеј

Илинденска улица, е една од најубавите улици во Скопје, а од 2010 со проширувањето на улицата стана булевар „Илинден“.

Таа многу живо ги одржува сеќавањата на минатото и претставува одраз на вистинскиот дух на старо Скопје. Во спротивност од другите улици, како Орце Николов, Ленинива или Максим Горки, оваа улица претставува вистински ламент на минатото што продолжува да го зачувува духот и убавината на старо Скопје.

Оваа преубава улица е главен пат до Градскиот парк и до Зоолошката градина. Дрворедите на Илинденска  дополнително го красеа нејзиниот простор. Самата улица беше поврзана со многу значајни објекти, што го додаваа печатот на градот. Меѓу нив беа Паркот со кафеаната Кермес, Учителската школа Идадија, и бројни куќи што го означуваа и украсуваа просторот.

Порано оваа улица била поинаку именувана, и тоа како Кралица Марија, улица број 336, но по Втората светска војна, го добива своето денешно име – Илинденска. На оваа улица, домувале некои од најзначајните писатели, музичари, професори и политичари на тоа време. Меѓу нив, Пионерскиот дом Карпош, куќата на Рубенови, и историската куќа што датира од 1903 година, денес  културен центар Бруталиск, се само дел од богатството на оваа улица.

На оваа улица има регистрирано неколку споменици на културата од прва, втора и трета категорија. Првиот споменик на културата бил прогласен во 1963, а подоцна листата се зголемува. Во 2015 неколку приватни куќи беа заштитени и им беа обновени фасадите како градски симболи со убава архитектура.

Во продолжение може да погледнете неколку од нив.

Зграда на бул. „Илинден“ бр. 41

Зграда на бул. „Илинден“ бр. 68

Зграда на бул. „Илинден“ бр. 63

Иако времето поминува, многу од тие убави куќи од минатото сега страдаат од заборав и пропаѓање, но сеуште ги чуваат своите приказни и истории.

Прошетката по оваа улица е слично на шетање низ музеј, каде човек може да ги почувствува убавините на историјата и културата што овде долго време опстанале и се уште се чуваат.

Оваа улица е наше наследство, спомен од минатото, нејзините убави приказни привлекуваат луѓе од сите делови на градот. Таа има нераскинлива врска со историјата, непрекинато зачувувајќи го влезот во времето и културното наследство на Скопје.Извор

Најново

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
КОЛУМНИ

Двојна унгарска победа над Словенија, Германија триумфално против Франција

Селекциите што ќе бидат дел од Олимписките игри...

🎥 Галец пуштен на најјако – ги излуде Австријците

Голманот Иван Галевски по одличната клупска сезона, блеска...

Македонија чека чудо – португалско или германско

По ремито со Австрија, 20-20, машката младинска репрезентација...

И во лошото има добро: Младинците се пласираа на Мундијалот 2025 во Полска!

Машката младинска репрезентација на Македонија одигра само реми...