Ако ги чуваме уличните мачки, и тие ќе го чуваат градот


Мачките во градовите одржуваат рамнотежа, ги уништуваат глодарите и го штитат подрачјето од други животни. Доколку исчезнат мачките во градот, би се појавил проблем со прекумерен број глувци и стаорци, чие решавање со труење и слично би довело до многу други, еколошки и здравствени проблеми за луѓето.

Освен што се корисни, мачките со своето присуство, исто така, ги разубавуваат градските улици и паркови, а и ги развеселуваат минувачите и туристите. Како што пренесува босанскиот портал „Кликс“, речиси е невозможно да се прошета, на пр. низ Сараево, без да се види барем една од овие улични „градски мрзеливки“ како дреме на сончево време или љубопитно набљудува што се случува околу неа…

Советот гласи – чувајте ги уличните мачки и тие ќе го чуваат, пазат и заштитуваат вашиот и нивен град.

Ако им се дозволи да живеат мирно со луѓето, според познавачите, уличните мачки не бараат многу – можеби по некој сад свежа вода на лето, засолниште зиме и малку храна.

МИА

– Реклама –Извор

Најново

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
КОЛУМНИ

Колумна: Мијалков и лешинарите – OhridNews

Готово. Завршен уште еден субкруцијален проект на НСРМ од...

Новиот Клинички центар – Република

Ристo Симеонов „Неделава ќе се финализира локацијата за изградба на...