Култура

Парс: Да се унапреди македонистиката на најеминентниот факултет за јазици во Турција

Отворањето нова Катедра за македонски јазик и литература и нов Лекторат по македонски јазик на Анкарскиот...

Објавен прв критички одглас за првиот роман за Блаже Конески

Објавен е првиот критички одлгас за првиот и досега единствен роман за Блаже Конески...

Објавена првата рецензија за најновиот роман на Венко Андоновски – критички одглас на Весна Мојсова-Чепишевска за „Папокот на светлината“

Објавена е првата рецензија за најновиот роман на Венко Андоновски, „Папокот на светлината“, кој...

Ракописи стари 500 години од Институтот за македонски јазик со дигитализација се спасени од пожар и вода

Срцето на македонскиот идентитет – дијалектите, во дигитална форма стигнаа во 14 водоотпорни и...

За првпат по 1991 година објавена книга со превод на македонска поезија за деца на словенечки јазик

За првпат по 1991 година е објавена книга со превод на македонска поезија за деца на...