Како е напишано во уставите на Германија, Франција, САД…

Колумна на Наташа Котлар-Трајкова:

Рака на срце, се согласувам со искажаното на северниот премиер или „вршителот на должността“ во северната влада,  дека „лидерство е да донесете одлука за иднината на сегашните и идните генерации“. И не само тоа, постојано ангажиран околу историското „денес“ со паролата – „За татковината, со уставни измени во ЕУ – напред!“, без да му ја мисли за народното (не)одобрување, тој е и храбар! Такви се и сите негови приврзаници, соработници, поддржувачи, апологети! Тие исто така, со епска храброст настапуваат пред јавноста велејќи ѝ дека само избраните политички чинители присутни во Собранието имаат право на мислење и постапки во однос на државните и сенародните одлуки.

Ами, зошто тогаш ние сите излегуваме на избори и гласаме? Зошто, ние д р у г и т е, што не сме застапени политички во законодавниот дом и сме непотребни во општественото делување и одлучување, сме „нападнати“ во предизборјето од претставниците на „парламентарните“ партии (кои сé повеќе личат на корпорации) со ветувања дека секој глас е еднаков и значаен за политичката иднина на државата? Ова е навистина понижувачка, дискриминациска и пред сé нечесна политичка крилатица на „избраните“ и „семоќните“, кои бегаат од  „Референдумот“ како ѓаволот од темјан! Најверојатно оваа ука ја восприемиле од нивните „авнгардни“ ментори за урнисување на суверени држави и негирање на народен интегритет!

Се обидов да видам каков е односот кон „народот“ кај демократски напредните – САД, Франција, Германија. Во Преамбулите на нивните Устави, терминот „народ“ и неговата сила е истакната и призната – „Ние народот…“, „францускиот народ…“, „германскиот народ…“! Впечаток е дека само македонскиот народ има ограничени права и слободи во македонската држава, во која владее октроирана власт, која ја погази граѓанската волја за непромена на ИМЕТО, која донесе (не)уставни амандмани, а ние „другите“ доживеавме кршење на човековите права, видовме политичка и лична дрскост. Веќе пет години Република Македонија институционално е нападната, на нејзината територија има власт која се представува од името на државата „Република Северна Македонија“. Не остана ни трага од државотворноста на асномската визија на македонските првоборци – антифашисти!

Сега e  б у г а р и з а ц и ј а т а  modus vivendi и идеал на владеачкото превосходство во кое парадираат псевдоличности со исклештени лица кои треба да симулираат сéзадоволно општество. Станавме заложници на овие паталошки самобендисани, етички негативци, медиокритети чии вредности се: лицемерието, полтронството, лагата, личното богатње на сметка на општото добро, безличноста, глупавоста и ароганцијата. Ова е општество  „На работ од разумот“ портретирано од великиот Мирослав Крлежа уште во 1938 г. Интересно е што една година по ова дело познато и како „Омаж за глупавоста“, во 1939 г., фашизмот, како хиперболична глупавост, без нималку сочувство, го започна својот воен и геноциден поход во Европа и во Светот, респективно и во Македонија!

Оттука, народецу мој, ти, што си осиромашен – материјално и духовно, пасивизиран и далдисан во политички клиентализам, мора да се осознаеш и зацврстиш, заради борбата што ти претстои против сето она нездраво и  дегенерирано во општеството. Оваа борба е неизбежна (сакал или не сакал ти) и само од вложената мудрост и сила, ќе зависи твојата победа, или пак, победата на твоите противници – псевдодемократите!

 

 

 

Извор

Најново

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
КОЛУМНИ

Се подготвува спектакл – продадени 10.000 билети за последниот натпревар на Никола Карабатиќ

Легендарниот Никола Карабатиќ, кој во април ќе наполни...

Андоновски со два гола во финишот му донесе голем бод на Трст

Македонскиот интернационалец Даниел Андоновски продолжува со одличните настапи...

Андоновски повторно најдобар – му донесе голем бод на Трст!

Македонскиот интернационалец Даниел Андоновски продолжува со одличните настапи...