Дино Мерлин: Никогаш не сум изјавил дека Србите се болни а болните треба да се посетуваат

Дино Мерлин во интервју за „Курир.рс“ одговори дека во текот на војната  никогаш не рекол дека „Можеби треба да одите во Белград затоа што Србите се болни, а болните треба да се посетат“, и оти ќе дојде до Белград кога ќе биде срамнет со гранати.“

Тој објасни дека за овие лаги постојат и судски одлуки и тоа од Апелацискиот суд во Белград.

 Мноштвото вакви и слични срамни и понижувачки клевети и навреди против мене морав да ги побијам на суд. Вишиот суд во Белград, по петгодишно судење, донесе правосилна пресуда со број П3. 340/15 од 12 февруари 2020 година потврдено од Апелациониот суд во Белград Во образложението судот, меѓу другото, го заклучи следното: „Не е дозволено на Дино Мерлин да му се припишува фраза за болни Срби, како и да се опишува  како личност која се прославила со своите антисрпски ставови, имајќи предвид дека во судската постапка не е утврдено дека Дино Мерлин некогаш дал изјави кои би претставувале фактичка основа за ваквите заклучоци.Поаѓајќи од утврдените факти дека објавените информации се нецелосни, непроверени и затоа невистинити, судот Ставот е дека овие текстови се објавени со цел да се создаде непријателство кај публиката .

Извор

Најново

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
КОЛУМНИ

Ден на сесловенските просветители Свети Кирил и Методиј

Државно-црковната делегација предводена од претседателката Гордана Сиљановска-Давкова престојува во...

Супер Глоуб станува „Светско клупско првенство“

Досегашниот формат на натпреварување познат како Супер Глоуб...

Македонија од трет шешир во ждрепка – може да игра во Хернинг, Осло, Загреб…

Светската ракометна федерација ги објави шеширите пред ждрепката...