Нова поетска книга на Димче Шипинкаровски „Татков аманет”

Во издание на Здружените за литература, култура и наука „Бран” од Струга, излезе од печат најновата книга на поетскиот ерудит Димче Шипинкароски, „Татков аманет”.

Димче Шипинкаровски е добитник на награда, за 2022 година, на престижната поетска манифестација „Антево Слово”, која се доделува во чест на истакнатиот македонски поет Анте Поповски.

Уредник на изданието е Борче Панов, додека профсор д-р Христо Петрески, претседател на Друштвото на писателите на Македонија, во посебна рецензија, прави осврт на творештвото на Шипинкаровски.

Покрај насловната песна, посветена неговиот покоен татко, писателот, поет и есеист Петко Шипинкаровски, Димче Шипинкаровски, остава белег во македонската поетска ризница, уште и со песните „Испустено огниште”, и „Голем ангелу од Небрегово”, посветени на Блаже Конвски, потоа „Нож в грб”, посветена на Коле Чашуле, како и со бројните лирски записи, како во песната „Вака зајдвит сонцето во Струга”.

„Еден од новите современи македонски автори е и Димче Шишпинкаровски, поет од Струга, кој, преку својата поетска книга ‘Татковиот аманет’, презентира поезија создавана во 2020 и 2021 година. Во неговите свежи, доживеани и искрени песни, тој ја раздиплува целата своја интима, исполнета со немир, страст и пркос, пишува, меѓу другото, професор д-р Христо Петревски, во рецензијата насловена ‘Чинот и радоста на создавањето’”, пишува Веле Митановски.

Извор

претходниот член,
Следната статија

Најново

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
КОЛУМНИ

Ваљадолид се збогува со Дарко Димитриевски

Македонскиот интернационалец Дарко Димитриевски во новата сезона ќе...

Хрватска со нов селектор против Македонија на ЕП

Младинската репрезентација на Хрватска ќе има нов селектор...