Отпорноста на антибиотици расте поради загадениот воздух

Загадувањето на воздухот ја зголемува отпорноста на антибиотици, што претставува значителна закана за здравјето на луѓето ширум светот, покажа најновото глобално истражување.

Користејќи податоци од 100 земји кои опфаќаат две децении, научниците открија дека зголеменото загадување на воздухот е поврзано со растечката отпорност на антибиотици во сите земји и континенти, пишува „Ифл саенс“ (Iflscience).

Истражувањето покажало и дека врската меѓу двата феномени се зајакнала со текот на времето.

„Оваа анализа е прва што покажува како загадувањето на воздухот влијае на отпорноста на антибиотици на глобално ниво“, се вели во студијата објавена во списанието „Lancet Planetary Health“.

Загадувањето на воздухот предизвикува некаде помеѓу 3 и 9 милиони смртни случаи годишно, во зависност од проценките, што го прави меѓу најголемите убијци со кои се соочило човештвото. Во меѓувреме, се смета дека отпорноста на антибиотици веќе е одговорна за 1,3 милиони годишни смртни случаи, а се очекува таа да се зголеми на 10 милиони. Иако отпорот е природен еволутивен одговор на контролата на микроорганизмите, прекумерното препишување на антибиотици и нивната употреба во добиточната храна го направија многу полошо отколку што требаше да биде.

Се вели дека студијата не испитува како овие два феномени се поврзани, но доказите сугерираат дека честичките ПМ2.5 може да содржат бактерии отпорни на антибиотици и гени за отпорност, кои може да се пренесат или да се вдишат директно.
Загадувањето на воздухот е веќе единствениот најголем еколошки ризик за јавното здравје, а долготрајната изложеност на загаден воздух е поврзана со хронични состојби како што се срцеви заболувања, астма и рак на белите дробови, додека краткотрајната изложеност на високо ниво на загадување може да предизвика кашлање и напади на астма и доведуваат до зголемени посети на болници и општи лекари ширум светот.

Намалувањето на загадувањето на воздухот може да помогне во намалувањето на отпорноста на антибиотици, се вели во студијата, додавајќи дека контролирањето на загадувањето на воздухот може во голема мера да ги намали смртноста и економските трошоци кои произлегуваат од инфекциите отпорни на антибиотици.

Се нагласува дека студијата била опсервациска, така што не можела да ја докаже причината и последицата, и дека идните истражувања треба да се фокусираат на истражување на основниот механизам за тоа како загадувањето на воздухот влијае на отпорноста на антибиотици.

Извор

Најново

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
КОЛУМНИ

Стружани „брусат“ нов дијамант – Клењоски дебитираше во Супер лигата на 13 години!

Струга отсекогаш важела за расадник на ракометари, и...

„Опенхајмер“ ита кон Оскарите по наградата SAG

Историскиот еп за создавањето на најсмртоносното оружје „Опенхајмер“ освои...

Што не го изгласаат законот за продолжување на пасошите, наместо ДА ДРАМАТ ЗА ОБРАСЦИ НА ГРАНИЦА?

СДС уште еднаш ја докажаа својата неспособност. Помпезното пречекување...