За ова требаше да се зборува во кампањата, ама…

Македонија има голем проблем со демографијата. Се помалку има бебиња, а и се повеќе има иселување од земјата. Едноставно, бројката на населението се топи забрзано.

Сето ова се гледа низ многу примери, а највидливо е во училиштата. За една училишна година се затвориле четиринаесет основни училишта, покажуваат најновите податоците кои ги објави Државниот завод за статистика. Од 976 основни училишта во 2021/2022 година, во 2022/2023 овој број се намалил на 962.

-Според податоците на Државниот завод за статистика, на крајот на учебната 2022/2023 година, бројот на учениците во редовните основни училишта изнесува 182 245, што претставува намалување за 1,4% во однос на претходната учебна година. Во редовните средни училишта, бројот на учениците на крајот на учебната 2022/2023 година изнесува 66 678, што претставува намалување за 3,9% во однос на претходната учебна година, стои во соопштението на ДЗС.

Намален е и бројот на специјални основни училишта, кои сега на територијата на Македонија се 35, а паѓа и бројот на паралелки и ученици, односно за една година, бројот на паралелки се намалил од 11.057 на 10.997, додека пак бројот на ученици од 184.910 на 182.245.

Инаку, единствено што е во пораст е бројот на наставници во основното образование, од 19.326 на 19.609 наставници.

Сите овие податоци се алармантни. Очекувавме за овој голем проблем почесто да се зборува и дава решенија во изборната кампања, ама…

Изгледа на нив друг аларм „вришти“ – да се нападне политичкиот противник, да се дадат старо-нови ветувања, да се…

Целиот текст можете да го прочитате на skopskoeho.mk

Извор

Најново

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
КОЛУМНИ

Соиграч на Филип Талески пред преселба во Партизан

Тимот на Партизан за следната сезона создава тим...

Фуксе Берлин по долга пауза се враќа во европската елита

На неколку кола пред крајот во најквалитетната лига...

Не го однесе клубот на Ф4 во ЛШ, па си заработи отказ

Скапиот проект на ЧСМ Букурешт петта сезона по...

Три екипи во битка за директен опстанок во елитата

Утре со натпреварот меѓу Скопје и Мулти Есенс...