Добро е што Судскиот совет го сопре својот налет, сега само уште оставките фалат

Судскиот совет сега ќе хибернира? Иако беше најавено ова највиоко тело во македонското судство вчера не одржа седница за избор на нов претседател. Таа е откажана на „неопределено“ и кој знае кога ќе биде закажана. Која е причината за тоа не се соопштува.

Имало ли премислувања, откажувања кај членовите, имало ли јавувања од страна и сугестии да не се тоне уште повеќе во скандалот и срамот којшто започна со начинот за разрешување на (до)сегашната претседателка Весна Дамева не се знае. Се знае само дека работите не се онака како што треба да бидат.

Сепак, добро е што членовите на ова важно тело вчера решиле да подзапрат. Но, уште поважно е времето сега да се искористи за да се види како натаму.

Колку и да заменик-претседателот Селим Адеми се повикува и правда со постоење на „правни дупки“ при разрешувањето на претседателот тие не можат да бидат прифатени како оправдување за стореното. Оти не е работата во тоа со колку гласа треба да се разрешува претседателот туку како што велкат правните експерти во кршењето на сите претходни процедури – од неправно ставање на таа точка на дневен ред па до причините поради кои се бараше разрешувањето. Биле направени драстични прекршувања кои се недозволиви за тело какво што е Судскиот совет. Поголемиот дел од неговите членови, всушност, покажаа дека знаат да го растегнат правото и процедурите во правец кој ќе го посакаат. За што мора да понесат одговорност.

А одговорност не се поднесува со тоа што по некое време ќе се одржи нова сендица и со некакво мнозинство на гласови ќе се избере новиот претседател. За работите да се поправат треба оставки и заминување на сите негови членови, па нов состав да ги анулира недореченостите.

Секако и со отстранување на сите „правни дупки“ во процедурите за избор и за разрешување за коишто е несфатливо како досега не биле отстранети!? Без таква смена, залудни ќе бидат сите укажувања и апели дека нашиот правосуден систем треба да се подобри и да се ослободи од надворешните влијанија.

Само од кажувања и укажувања нема фајде…

Извор

Најново

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
КОЛУМНИ