Џамијата Ѓин Алекси, во Албанија единствена во светот која има христијанско име

Џамија Ѓин Алекси во селото Русан – Делвине е споменик на културaта, оваа Џамија била изградена во векот. XVI, на урнатините на византиска Црква. Во нејзиниот двор има црква и теќе. Тоа е единствената џамија во светот што има име на христијанин.

Џамијата е објект кој во себе содржи неколку ткаенини на култури кои започнуваат од локалната и продолжуваат во поствизантиската до османлискиот период.

Оваа Џамија била позната по својата посебна акустика, која ја создале неколку дупки оставени во ѕидот, чија функција сега е откриена. Тоа е скапоцен камен на архитектурата, но и на културното наследство, во однос на стилот, културните слоеви, ѕидното сликарство и неговата историја – вистинско сведоштво за културниот и верскиот соживот во Албанија.

 


Post Views:
4

Извор

Најново

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
КОЛУМНИ

Ваљадолид се збогува со Дарко Димитриевски

Македонскиот интернационалец Дарко Димитриевски во новата сезона ќе...

Хрватска со нов селектор против Македонија на ЕП

Младинската репрезентација на Хрватска ќе има нов селектор...