Европска Унија погодна за иднината

На помалку од една година пред европските избори, сега е време да ги слушаме младите Европејци и со нив да изградиме подобра иднина за Европа

Од Ана Лирман, Лорис Бун и Тијаго Антунес

Нашата унија во моментов се соочува со големи предизвици. Со целосниот напад на Русија против Украина, улогата на ЕУ драматично се промени. Со обезбедувањето голема воена, хуманитарна, финансиска и дипломатска помош на нашиот нападнат сосед, ЕУ ја консолидира својата улога на геостратегиски актер. За да го одржи мирот на нашиот континент во светло на растечките геостратегиски тензии, ЕУ треба дополнително да ги засили своите геостратегиски способности во политичка, економска и воена смисла.

Во исто време, климатската криза ги загрозува нашата слобода, нашиот просперитет и нашата безбедност – особено онаа на следните генерации. Шумски пожари беснеат во нашите шуми, а сушите и поплавите ги загрозуваат нашите посеви, нашите домови, нашите средства за живот. Понатаму, европските компании, нашите индустрии и нашите работници се соочуваат со жестока глобална конкуренција на пазарите во иднината.

Затоа треба да инвестираме во иновации, раст и добри работни места, додека во исто време, земјите-членки треба да одговорат на непосредните грижи, од порастот на инфлацијата до високиот удел на сметките за електрична енергија и станбените кирии во буџетот на нивните граѓани.

ЕУ реагираше навремено на овие предизвици користејќи ги своите постојни инструменти и политики. Милијарди од буџетот на ЕУ се пренасочени за поддршка на Украина и Молдавија, на зелената транзиција, енергетската безбедност, одбраната и индустриската политика.

„Следната генерација на ЕУ“ и Објектот за реконструкција и отпорност не само што обезбедија навремен и суштински одговор на економските последици од пандемијата на ковид-19 туку и ставија на располагање повеќе од 700 милијарди евра за инвестиции во зелената и дигиталната транзиција, со цел да ја направат Европската Унија погодна за иднината.

Сепак, најголемиот дел од финансирањето за зелената трансформација, енергетската транзиција и одбраната остануваат национални.

Бидејќи Европа се соочува со нови и попребирливи предизвици, ние мора да бидеме поамбициозни. Правилно е да се фокусира сегашната ревизија на повеќегодишната финансиска рамка на ЕУ на акутните предизвици. Сепак, на долг рок овој пристап нема да биде доволен. На Европската Унија погодна за иднината ѝ треба европски буџет погоден за иднината. За ефикасна и доказна за иднината ЕУ, вклучувајќи ги нејзините нови членки од Западен Балкан и од источното соседство, ќе бидат потребни суштински реформи.

Ова ја вклучува следната повеќегодишна финансиска рамка. Треба да им даде приоритет на инвестициите што имаат повисока стапка на поврат ако ги правиме заедно наместо на национално ниво.

Накратко: европски инвестиции за европска додадена вредност. Европски инвестиции во европските јавни добра. Нашата цел треба да биде Европска Унија што има алатки и финансиски капацитети да ги исполни аспирациите на својата млада генерација.
Потребна ни е ЕУ што инвестира во својата конкурентност и во нејзината способност да дејствува заедно за европскиот суверенитет, климатските активности, мирот и стабилноста. Тоа значи инвестиции во транснационална инфраструктура, безбедност на храна, истражување и индустриска трансформација. Затоа ни требаат средства за обновливи извори на енергија, батерии, водород, микроелектроника и дигитализација на нашите економии и услуги. Покрај тоа, реконструкцијата и интеграцијата на Украина во ЕУ ќе бидат клучен елемент за безбедноста на континентот. Како што САД испишаа историја со Маршаловиот план, ЕУ мора да испише историја со Украина. Дополнително, посилните европски одбранбени капацитети ќе бидат поевтини ако ги здружиме ресурсите на ниво на ЕУ.

Конечно, идниот буџет на ЕУ мора да биде погоден за проширување. Затоа што проширувањето на ЕУ е инвестиција во стабилноста на Европа.
Побарувачката за инвестиции во иднината на Европа мора да биде усогласена со соодветно финансирање за ЕУ.

Додека претходните обврски – како што е отплатата на обврзниците за Програмата на ЕУ следната генерација (НГЕУ) – мора да бидат обезбедени, ЕУ треба да има средства да ги направи неопходните, стратегиски и многу барани инвестиции во иднина.
Затоа, ние треба да се фокусираме на нашите политички приоритети и ќе ни требаат дополнителни, добро насочени европски сопствени ресурси.

Веќе договоривме патоказ во оваа насока во 2020 година – сега треба да го следиме разговорот. Покрај тоа, со тоа што НГЕУ ќе истече до 2026 година, сега е време однапред да се размислува за тоа како да се обезбедат соодветни инвестиции низ целиот континент.

За неопходните инвестиции во иднината на Европа ќе треба да мобилизираме и јавен и приватен капитал. Потребни ни се иновативни решенија за главните европски предизвици со кои се соочуваме и буџет погоден за иднината. И уште повеќе, ни требаат млади Европејци, од Понте да Барса до Кишињеу, со идеи, посветеност и инспирација за иднината на ЕУ.

Ана Лирман е германска државна министерка за Европската Унија, Лоренс Бун е француски државен министер за Европската Унија, Тијаго Антунес е државен секретар на Португалија за Европската Унија

Извор

Најново

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
КОЛУМНИ

📷Војводина си направи малер – предвреме „прослави“ трофеј

Тимот на Партизан ја шокираше Војводина и го освои...

Хансен се враќа на терените – ќе биде спремен за двомечот со Веспрем

Легендарниот дански репрезентативец Микел Хансен моментално отсуствува од...